Arı Yemi Üretim Tesisi
Türkiye'nin ilk ve tek ruhsatlı Arı Yemi Şurubu
Konya Şeker Türkiye’de bir ilki daha başararak, Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde doğal şeker pancarından üretilen Arı Yemi Şurubu Üretim Tesisi’ni kurmuştur.
Koloni varlığı bakımından dünyada 2. sırada, yıllık 70.000 ton bal üretimi ile 4. sırada yer alan ülkemizde, kovan başına verim 16 kg civarında olup, çok düşük düzeydedir. Bunun en büyük nedeni, arının yazın üretmiş olduğu balın %65'inin arıcılar tarafından alınarak, kalan kısmının arıya kış yemi olarak kovanda bırakılmasıdır.
Arıların kışlık yiyeceğini bal ile karşılamak ekonomik olmadığı gibi, kovan başına verimi de düşürmektedir.
Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde uzun süreli bilimsel araştırmalar ve denemeler sonucunda üretimine başlanan Pastörize Arı Yemi Şurubu, arıcılığımızın önündeki bu sorunları temelden çözümleyici nitelikte olup, pek çok üstünlüğü bulunmaktadır.
Öncelikle sıvı ve hazır bir yem olduğu için, arılar tarafından kolaylıkla tüketilebilmektedir. Pastörize işleminden geçirildiğinden, mikrobiyolojik bozulmaya karşı dayanıklıdır. İçeriğindeki yeşil renkte gıda boyar madde bulunması nedeniyle, sahte bal üretiminin önüne geçilmesinde etkin bir rolü bulunmaktadır.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan alınan üretim belgesi ile ülkemizin ilk ve tek ruhsatlı Arı Yemi Şurubu olan söz konusu ürünün erken ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde kullanılması önerilmekte, bu yolla koloniler hızla güçlenmekte ve arıcılarımızın bol ürün elde etmeleri sağlanmaktadır.
Kalorisi yüksek bir ürün olduğu için arılar sulandırılmış kristal şekerin ancak yarısı kadar tüketebildiği için sulandırılmış kristal şekerden daha ekonomiktir. Kokusuzdur bu nedenle arılarda yağmacılığa sebep olmaz, mikrop ve virüs taşımaz, fermantasyona uğrayıp değişikliğe neden olmaz, kullanımı daha kolay ve basit olduğundan fazla enerji üretmezler dolayısıyla arının ömrünü 2-3 gün uzatır.
Etiketler:Arı yemi,arı şurubu,arıçılık
04.07.2014