Pinzgauer Sığır Irkı ve Yetiştiriciliği

 

Geçmişi MÖ 800 yıllarına dayanan adını Avusturya'nın Pinzgau bölgesinden alan bir sığır ırkıdır. Bazı varsayımlara göre Alp dağının yerli inekleriyle kan bağı, Alman kuzey ova ırkları ile akrabalığı vardır.

Anaborapi Piemontese Boğa spermasını ineklerinize suni tohumlama yaptırarak çok daha fazla kazanca ulaşabilirsiniz. Anaborapi Piemontese Sığır Irkı diğer etçi ırklara göre aynı bakım besleme ile %50 daha fazla et verir. 14 - 16 aylık erkek danalar 450 - 460 kg karkas et verir. Et randımanı %69 - %73 dür . Diğer hiçbir etçi sığır ırkının verimi Anaborapi Piemontese verilmlerine yaklaşamaz.

1991 yılından bu yana , 34 yıldır Anaborapi Piemontese üzerine , Vet. Hekim Cengiz Torun - Torunoğlu Tohumculuk olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde hayvancılık yapan çiftçilerimiz diğer etçi ırklardan vazgeçip , Anaborapi Piemonteseye yönelmişlerdir. Çünkü Anaborapi Piemontese dünyanın en çok et veren sığır ırkıdır .Vet Hekiminizden ısrarla Anaborapi Piemontese Boğa Sperması ile ineklerinize suni tohumlama yaptırmayı isteyiniz . Bizim Sperma Payetlerimizin ( Çubuklarının ) üzerinde "ANABORAPİ" yazısı yazar.Sperma payetlerinin üzerinde "ANABORAPİ" yazdığından emin olunuz . Diğer Piyasada satılan hiçbir Piemontese sperması progeni testinden ( yavru testi ) geçmemiştir. Yavru testinden geçmemiş Piemontese spermalarından hiçbir netice alamazsınız. 
Anaborapi Piemontese ırkı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
 

Hayvancılıkta Yem Masraflarından ana hatları ile kurtulmak için bizim Torunoğlu Tohumculuk olarak Türkiye'ye kazandırdığımız 9 farklı yem bitkisinden tarlalarınıza ekerek yem külfetinden kurtulabilirsiniz.Kazancınızı ciddi şekilde arttırabilirsiniz , Hayvancılıktan daha çok kazanmak için Torunoğlu Tohumculuk ile iletişime geçebilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk 

Vet Hekim Cengiz Torun

0532 266 40 41 - 0555 997 50 75 - 0322 239 88 08 

https://www.torunoglutohum.com/yem-bitkileri.html

Pinzgauer sığır ırkı et, süt üretimi ve çift öküzü olmak üzere 3 farklı sebep için yetiştirilir. Vücut yapısının ve boynuzlarının güçlü olması çift öküzü için Pinzgauer ırkını eşsiz bir seçenek yapmıştır. Bu sayede birçok ülke tarafından (Avusturya, Macaristan, Doğu Avrupa ve Balkan Ülkeleri) tercih edilmiş ve yayılmıştır.

Resmi birliği Almaya'da 1896 yılında kurulmuştur. Sayıları zamanla azalmış, bu ırkın yerine Simental Irkı öne geçmeye başlamıştır. Holstein melezinden yıllık süt verimi 6000 Lt'ye ulaştığında süt amaçlı yetiştirilmeye devam edilmiştir. Ancak 2001 yılında nesli tükenen hayvanlar listesine girmiştir.

Günümüzde dünyada yaklaşık olarak 1.3 milyon baş kaldığı varsayılmaktadır. 2007 'de FAO tarafından da nesli tükenen Risk Grubuna alınmıştır.

Fenotipik Özellikleri

-Kızıl, kestane rengindedirler. Nadir olarak siyah ve beyaz olabilir.

-Boynuz, sırt, kuyruk dibi, meme, karın altının beyaz olmasıyla ayırt edilebilirler.

-Annelik İçgüdüleri yüksektir.

-Buzağılar çabuk gelişme gösterirler

-Sağlık sorunlarına ve haşerelere karşı dirençli bir sığır cinsidir.

-Döl verimi ve doğurganlığı yüksektir.

-Yemden büyük ölçüde yararlanma kabiliyetine sahiptir.

-Ayak ve tırnak yapıları sağlamdır.

-Yıllık süt verimi yaklaşık 4.710 Lt'dir. Kırmızı holstein melezindeki süt verimi 6000 Lt/yıl, diğer süt ırklarıyla melezinde süt verimi 5356 Lt/yıl'dır.

-Sütündeki yağ oranı %3.51'dir. Kırmızı holstein melezindeki süt yağ oranı %4, diğer süt ırklarıyla melezinde süt yağ oranı %3.28 'dir.

-Et randımanı %58'dir.

Verim Değerleri

Cidago Yüksekliği   Boğa: 140-147 cm  - İnek: 130-137 cm

Canlı Ağırlık           Boğa: 1000-1100 kg  -  İnek: 600-700 kg

Canlı Ağırlık Artışı: 1300 gr/gün

Galeri


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara