Yak Sığır (Tibet Öküzü) Irkı ve Yetiştiriciliği
Moğolistan kökenlidir. Yak sığır ırkı Orta Asya'da Himalaya, kuzeyde Moğolistan ve Rusya'da yaygın olarak bilinen bir ırktır.Evcilleştirilmiş ve yabani çeşitlerine rastlamak mümkündür.
Anaborapi Piemontese Boğa spermasını ineklerinize suni tohumlama yaptırarak çok daha fazla kazanca ulaşabilirsiniz. Anaborapi Piemontese Sığır Irkı diğer etçi ırklara göre aynı bakım besleme ile %50 daha fazla et verir. 14 - 16 aylık erkek danalar 450 - 460 kg karkas et verir. Et randımanı %69 - %73 dür . Diğer hiçbir etçi sığır ırkının verimi Anaborapi Piemontese verilmlerine yaklaşamaz.
1991 yılından bu yana , 34 yıldır Anaborapi Piemontese üzerine , Vet. Hekim Cengiz Torun - Torunoğlu Tohumculuk olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde hayvancılık yapan çiftçilerimiz diğer etçi ırklardan vazgeçip , Anaborapi Piemonteseye yönelmişlerdir. Çünkü Anaborapi Piemontese dünyanın en çok et veren sığır ırkıdır .Vet Hekiminizden ısrarla Anaborapi Piemontese Boğa Sperması ile ineklerinize suni tohumlama yaptırmayı isteyiniz . Bizim Sperma Payetlerimizin ( Çubuklarının ) üzerinde "ANABORAPİ" yazısı yazar.Sperma payetlerinin üzerinde "ANABORAPİ" yazdığından emin olunuz . Diğer Piyasada satılan hiçbir Piemontese sperması progeni testinden ( yavru testi ) geçmemiştir. Yavru testinden geçmemiş Piemontese spermalarından hiçbir netice alamazsınız. Anaborapi Piemontese ırkı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Hayvancılıkta Yem Masraflarından ana hatları ile kurtulmak için bizim Torunoğlu Tohumculuk olarak Türkiye'ye kazandırdığımız 9 farklı yem bitkisinden tarlalarınıza ekerek yem külfetinden kurtulabilirsiniz.Kazancınızı ciddi şekilde arttırabilirsiniz , Hayvancılıktan daha çok kazanmak için Torunoğlu Tohumculuk ile iletişime geçebilirsiniz.
Torunoğlu Tohumculuk
Vet Hekim Cengiz Torun
0532 266 40 41 - 0555 997 50 75 - 0322 239 88 08
https://www.torunoglutohum.com/yem-bitkileri.html
6000 metrede yaşayabilen ender sığır ırklarından bir tanesidir. 100-150 kg yükü 20-30 km kadar saatte 4-5 km hızla taşıyabilme kabiliyetine sahiptir.Eti, sütü, binek hayvanı olarak kullanımı ve sahip olduğu uzun tüylerden elde edilen yünü sebebiyle çokça tercih edilir. Tüyünde herhangi bir koku yoktur.
Fenotipik Özellikleri
-Yaklar genellikle koyu (özellikle yabaniler), siyahımsıdan kahverengiye açılan tonlarda bazen de beyaz renginde olabilirler.
-Küçük kulaklı, geniş alınlı, her iki cinsiyeti de boynuzludur.
-Soğuktan koruyan göğüs, yanak ve uyluklarından sarkan yoğun ve uzun tüyleri vardır.
-Dayanıklı bacak yapısı vardır.
-Yüksek rakımda yaşayabilmeleri sayesinde akciğerleri gelişmiştir.
-Leziz ete sahiptir.
-Doğum kolaylığı vardır.
-Laktasyon süt verimi 560-740 Lt'dir. Laktasyon süresi 200-230 gündür.
Verim Değerleri
Canlı Ağırlık; Boğa: 400-500 kg - İnek: 270-280 kg
Buzağıları ortalama 17-22 kg doğarlar.
26.01.2017