Buğday Tohumu
Buğday Yetiştiriciliği
Buğday tarımı Dünyada ve ülkemizde en çok ekilen tarla bitkisidir. Dünyada kültüre alınan ilk bitkilerden biridir. Buğday bitkisinin bir çok çeşiti mevcuttur. Buğday insan beslenmesinde altenatifi olmayan yegane besin kaynağıdır. Buğday tohumu her iklimde ekilebilir. Buğday yetiştiriciliği binlerce yıldır Anadoluda yapılagelmiştir.
Buğday çeşitliliği sayesinde Dünyanın her yerinde yetiştirilebilecek her iklim ve toprak koşuluna uyum sağlayabilen tek yıllık bir bitkidir. Son yıllarda Dünyada ve ülkemizde birçok buğday çeşidi ıslah edilip geliştirilmiştir.
Anadoluda çok sayıda yerel buğday çeşiti bulunmaktadır.Bu buğday gen kaynaklarımızın korunması büyük önem arz etmektedir.
Buğday kaplıca grubu, ekmeklik ve makarnalık grubu olmak üzere 3'e ayrılır. Kaplıca çeşiti altıdaki buğdaylar çoğunlukla hayvan yemi bazen ise bulgur olarak kullanılır.
Buğday ekim zamanı sonbahardır. Hasatı yaz aylarında yapılır.
Buğday Verimini Etkileyen Faktörler:
1-Çeşit Seçimi
2-Yağış Durumu ve Sulama
3-Gübreleme
4-Hastalıklar
5- Toprak verimi ve Bakım
6-Yabancı Ot
Buğday Hastalıkları
-Sürme(Kör)
-Sarı Pas (Kınacık)
-Kahverengi Pas
-Kara Pas
-Rastık
-Buğdayda Kök ve Boğaz Çürüklüğü
Buğday Zararlıları
-Süne
-Kımıl
-Ekin Bambulu
-Ekin Güvesi
-Ekin Kurdu
-Çekirge
Buğday Verimi
Buğday sertifikalı tohum kullanımında kuru arazide 350-500 kg, sulu arazide 600-1000 kg arası verim sağlamaktadır. Ülkemizde buğday hasatı en erken Çukurova Bölgesinde en geç Doğu Anadolu Bölgesinde hasat edilmektedir.
Buğday Hakkında Bazı Gerçekler
-Ülkemiz, buğdayın önemli gen merkezlerinden biridir.
-Bugün kullandığımız buğday 8.500 yıl önce doğal olarak oluşmuş ve kromozom sayısı değişmemiş, değiştirilmemiştir.
-Buğdayın kromozom sayısı (2n) 14, 28 ve 42'dir. Gayriciddi insanların iddia ettiği gibi kromozom sayısı, ıslah çalışmaları ile hiç bir zaman 48,49 ve 50'ye çıkartılmamıştır.Buğdayın 48, 49 ya da 50 kromozomlu olduğunu söylemek kapkara bir cahilliktir.
-İddia edilenin aksine kromozom sayısı 14 olan Siyez ve 28 kromozomlu Gernik de 28 kromozomlu Makarnalık ve 42 kromozomlu Ekmeklik buğdaylar gibi gluten içermektedir ve gluten, ekmek için gereklidir.
-Tam tahıl tüketen bireylerde: kalp hastalıkları riski %25-36, tip-2 diyabet riski %21-27, mide-bağırsak sistem kanserleri riski %21-43, şişmanlık (obezite) riski %47 azalmaktadır.
Tarım ürünlerinde dünyada kendi kendine yetebilen ülkeler arasında iken bugün üzülerek söylüyoruz buğday ithal eder duruma geriledik. Acilen ülkemizde buğday tarımına gereken önem verilmelidir.
Buğday tarımı (ziraati) yapan çiftçilerin tarladan yüksek verim alabilmeleri için sertifikalı buğday tohumu kullanmaları gerekmektedir.
Sertifikalı ve yüksek verimli buğday tohumu satışına başlamış bulunmaktayız.Sertifikalı buğday tohumluğu fiyatlarını firmamızdan öğrenebilirsiniz.Makarnalık ve ekmeklik buğday tohumlarımızdan satın alabilirsiniz.Her bölgenin iklim özelliklerine göre farklı buğday tohumluğu satışı yapmaktayız.Kaliteli ve verimli buğday tohumluğu firmamızda mevcuttur. Ekmeklik buğday tohumu çeşitleri ve makarnalık buğday tohumu çeşitleri Torunoğlu Tohum'da satışa sunulmuştur. Satılık buğday tohumları için bizimle irtibata geçiniz.
Buğday tohumu çeşitleri ve buğday tohumu fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.Güncel buğday tohumu 2020 fiyatlarını firmamızdan takip edebilirsiniz.
Yerli karakılçık esmer buğday tohumluğu üretimine çok yakında başlayacağız. Yerli buğday tohumlarımızın korunması ülkemiz için son derece önemlidir. Hep birlikte yerli buğday tohumu çeşitlerimizi koruyalım.
Etiketler:Buğday tohumu,Buğday tohumu fiyatları,buğday tohumu çeşitleri,tiğem buğday tohumları,tohumluk buğday.