Adana karpuzunu ekenlere teşvik dönemi başladı
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; farklı renk, tat koku ve aroma özellikleriyle bilinen 'Adana yerel karpuzu' çeşidinin yok olmaması için çalışma başlattı. Kurumun hazırladığı “Adana yerel karpuzu yetiştiriciliği projesi”...
05 Eylül 2012
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; farklı renk, tat koku ve aroma özellikleriyle bilinen 'Adana yerel karpuzu' çeşidinin yok olmaması için çalışma başlattı. Kurumun hazırladığı “Adana yerel karpuzu yetiştiriciliği projesi” Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan (ÇKA) hibe almaya hak kazandı. 297 bin 474 lira bütçesi olan projenin yüzde 15’i, İl Özel İdaresi’nce destekleniyor. Adana’nın Karaisalı ilçesi’ne bağlı Çakallı Köyü’nde 5 çiftçiye ait 25’er dekarlık alanda ekimi yapılan karpuzun hasat dönemi öncesi tanıtımı yapıldı.
Çakkallı Köyü’ndeki tarlada çiftçilerin de katılımıyla düzenlenen programda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, toplumun çağlar boyunca ürettiği kültür varlıklarının geleceğe aktarılması gerektiğini söyledi. Çok zengin ürün çeşitliliğine sahip Adana’da yerel karpuz yetiştiriciliğinin çok köklü bir geçmişinin olduğunu hatırlatan Aygül, “Fakat yöresel ve kültürel bir değer taşıyan yerel karpuzun yetiştiriciliği, yaşanılan tarihsel süreç içinde ekonomik kaygılar nedeniyle yok olmaya başladı. Unutulmaya yüz tutmuş bu yetiştiricilik dalının yeniden canlandırılması ve çiftçilerin ilgisinin arttırılması şart. Kentin yöresel değerlerinden birisi alan karpuzun gen kaynaklarının korunması, yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi iyi bir eğitim ve geniş çaplı tanıtım faaliyetleriyle mümkün.” dedi.
Proje kapsamında 20 kişiye 'gübreleme, modern sulama teknikleri, zirai mücadele yöntemleri, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları' konusunda eğitim verildiğini ifade eden Hamit Aygül, demonstrasyon kurulan 5 üreticiye tohum, organik gübre, ilaç ve yağmurlama sulama sistemi ekipmanlarının satın alındığını kaydetti. Söz konusu karpuz yetiştiriciliğinin teşviki için tanıtım filmi çekildiğini hatırlatan Aygül, 15 Eylül’de geniş kapsamlı bir hasat şenliğinin tertip edileceğini belirtti. Hasat sonrası Ankara Kızılay, İstanbul Taksim meydanları ile kent merkezinde tanıtım stantlarının kurulacağını vurgulayan Aygül, projeden beklenen sonuçları şu şekilde sıraladı: “Çiftçiler, yeni bir üretim dalı ile tanıştırılacaktır. Adana’nın yerel karpuzunun unutulması engellenecektir. Üreticiler bu ürünün ekimi konusunda bilgi sahibi olacak. Karpuz" title="Karpuz" class="klink">Karpuzun yerel ve ulusal platformda tanıtımı sağlanacaktır.”
Türkiye’nin ilk turfanda karpuzunun yetiştirildiği Adana’da yerli ürünün yerini ithal hibrit tohumlara bıraktığının altını çizen Aygül, çiftçinin birim alanda daha fazla karpuz alabildiği, hastalık ve zararlılara karşı son derece dayanıklı olan erken yetişen çeşitleri tercih ettiğini hatırlattı. Adana karpuzunun imajının zedelendiğini ve yavaş yavaş kaybolduğunu vurgulayan Aygül, TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş.’nin de iştirakçisi olduğu projede kapsamında Çakallı Köyü’nde 50 çiftçinin bu üretimi yapmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı: Cihan Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler: Adana Karpuzunu Ekenlere Teşvik Dönemi Başladı, Adana Karpuzu, Karpuz Destekler
06.09.2012