HAYVANCILIKTA BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ YAŞANIYOR!
Besicinin yerli üretimi destek kapsamından çıkarıldı. Türkiye hayvancılıkta büyük bir çelişki yaşıyor. Bir taraftan yerli üretim teşvik edilerek Türkiye'nin hayvancılıkta ithalata bağımlılıktan kurtarılacağı belirtilirken, bir taraftan da yerli üretimi baltalayacak politikalar hayata geçiriliyor.
BESİCİLİKTE İTHALAT ÖZENDİRİLECEK!
Kırmızı ette yaşanan sorunu çözmek için her yıl 500 bin civarında besilik sığır ithal etmek zorunda kalan hükümet, besilik sığırda yerli üretimi teşvik eden tek bir kalemi de destek kapsamından çıkardı.
6 YILDIR UYGULANAN DESTEK KALDIRILDI!
Yerli üretimi teşvik etmek, hayvan kesimlerini kayıt altına almak ve kesimde hijyeni özendirmek için 6 yıldır uygulanan besilik sığır desteği, 2017 desteklerinden çıkarıldı. Besilik sığırla ilgili başka bir destek yoktu. Bu desteğin de kaldırılmasıyla besicilik destek dışı kaldı.
BESİCİLER DESTEĞİN EN AZ 350 LİRA OLMASINI BEKLİYORDU!
Besiciler, 200 TL/baş olan desteğin, bu yıl en az 350 TL/baş olmasını istiyorlardı. Ancak bırakın desteğin artırılmasını tamamen kaldırılması üreticide büyük bir şok etkisi yaptı.
İTHAL HAYVANA DEĞİL YERLİ HAYVANA VERİLİYORDU!
Bilindiği üzere besilik sığır desteği, yerli hayvana veriliyordu. İthal edilen besilik sığırlara verilmiyordu. Yurtiçinde doğan ve yetiştirilen hayvanlara verildiği için de besilik sığırda yerli üretim bizzat devlet tarafından teşvik ediliyordu. Türkiye'nin kırmızı ette ciddi bir sorun yaşadığı ve bu sorunu ithal besilik sığırla çözmeye çalıştığı bir dönemde bu destekten vazgeçilmesi büyük bir çelişki olarak görülüyor.
ERKEN KESİMİN ÖNÜNE GEÇİLİYORDU!
Besilik sığır desteği 200 kg üstü karkasa verildiğinden üreticinin erken kesime gitmesi önleniyordu. Diğer yandan yurtiçinde erkek yavruların besiye alınarak değerlendirilmesi de teşvik ediliyordu.
ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKACAK!
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili Nazif Karabulut, et sorununun çözümü için atılan adımların ardından alınan kararın üreticiyi zor durumda bırakacağını, üretime zarar vereceğini söyledi.
TARIM BAKANLIĞI TOPU MALİYE BAKANLIĞINA ATTI!
Karabulut, “Bu duyumu alınca Bakanlıkla görüşmeye gittik. Konunun Maliye Bakanlığı’yla ilgili olduğunu söylediler. Belki uygulanmaz diye bekliyoruz. Sorunu çözelim derken çözümsüz hale geliyor, üretelim derken destek görmüyorsunuz” Tepkisinde bulundu.
Basından Alıntıdır.
10.06.2017