İç Anadolu Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır

İç Anadolu Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır

Tiftik Keçisi Yetiştiriciliği İç Anadolu Bölgemizi Zenginleştirecek En Önemli Hayvancılık İş Koludur

İç Anadolu Bölgemizde yapılacak en önemli hayvancılık dalı tiftik keçisi yetiştiriciliğidir.Tiftik keçisi yetiştiriciliği masrafsız kazancı yüksek mükemmel bir hayvancılık dalıdır.Tüm İç Anadolu Bölgesindeki hayvancılığı ayağa kaldıracak çiftçilerimizi yüksek kazanca ulaştıracak bir iştir.Yeterki Tarım Bakanlığımız ve ilgili kurumlar tiftik keçisi yetiştirciliğini özendirip desteklemelidir. Dünyanın en stratejik en kıymetli hayvanı olan tiftik keçimizin değerini bugüne kadar bilemedik bari bundan sonra bilmek için çaba sarfedelim.Tiftik keçisi merada kolay beslenebilen az yem tüketen kanaatkar dayanıklı bir keçi ırkımızdır şehirde iş bulmaya çalışan bulduğu işlerle geçinemeyen tüm köyle bağı olan vatandaşlarımızı köylerine geri dönüp tiftik keçisi yetiştiriciliğine biran önce başlamalıdırlar.50 tiftik keçisi yetiştiren bir çiftçi yüksek düzeyde bir kazanca ulaşacaktır.Boşalan köylerimiz tekrar tiftik keçilerimizle şenlenmelidir.Tiftik keçisi yetiştiriciliğini biz Torunoğlu Tohumculuk veteriner hekim Cengiz Torun olarak var gücümüzle desteklemekteyiz.Tiftik keçisi yetiştiriciliğini çiftçilerimize ektireceğimiz yem bitkisi tohumlarımızla masrafsız hale getirmemiz mümkündür.


 

Yemsiz Küçükbaş hayvancılık için çiftçinin en önemli ekmesi gereken ürün silajlık soyadır. Silajlık soya da %18 ve üzeri hamprotein vardır . Soya silajının hazmı çok kolaydır . Bir koyun ve keçi için ortalama 1 kg soya silajı + 1 kg da mısır silajı verildiğinde küçükbaş hayvanlar soyadan protein mısırdanda enerji temin etmiş olurlar küçükbaş hayvancılık yapan çiftçinin ana hatları ile yemle işi kalmaz bunun yanında koyun ve keçilere sınırlı bir miktar kaliteli kuru ot verilebilir. Bugüne kadar yem sorununun içinden çıkamayan hayvan yetiştiricileri yüksek yem fiyatları nedeniyle birçoğu hayvancılıktan iflas edip , çiftliklerini kapatıp , köyden ayrılıp şehire göçmüşlerdir.Yüksek yem fiyatlarının sebep olduğu bu sosyal dram köyden şehire göçen köylüleri büyük bir çıkmazın içine sürüklemiştir.
Biz Torunoğlu Tohumculuk olarak yapay çayır mera , ryegrass , silajlık soya e birçok yem bitkisini ülkemize kazandırıp hayvancılık yapan sayısız çiftçiyi iflasın eşiğinden aldık . Çiftçilerimiz Torunoğlu Tohumculuğa ulaşarak yem bitkisi desteği alarak , hayvancılıktan ciddi paralar kazanabilirler. Çiftçileri yem külfetinden kalıcı olarak kurtaracak elimizde birçok yem bitkisi tohumu vardır. Ektireceğimiz bu yem bitkileri ile köylüler , fabrika yemlerine ( konsantre yem ) gerek duymadan hayvancılık yapabileceklerdir. Bizim temel gayemiz köylüleri kazançlı bir hayvancılıkla tanıştırmak , köyden kente göçün önüne geçmektir. Yine koyun keçi yetiştiricilerine 5 - 7 yıl ömrü olan Ot tipi yapay çayır mera tohumu ve daha birçok yem bitkisi tohumu ektirerek çiftçilerin yem sorununu ana hatları ile çözmekteyiz. 

Silajlık soya ile yemsiz hayvancılık yapmak isteyen büyükbaş hayvan yetiştiricileri için önerdiğimiz besleme programı şu şekildedir. 10kg soya silajı + 10kg mısır silajı + 100gr mineral madde verilmesidir bu şekilde büyükbaş besiciliği ve büyükbaş süt hayvancılığı yapan çiftçileri yemden kurtarmış oluruz.Bir Veteriner Hekim olarak tavsiyem son 2 ayda koyun keçilere silaj vermemek daha doğru olur. Çünkü olaki soya silajında bir küf ve bakteriyel değişim olabilir. O nedenle gebe koyun keçilere gebeliğin son 2 ayında mısır silajı ve soya silajı vermemek doğru olur doğumlardan sonra tekrar hayvanlar soya silajı ve mısır silajı ile beslenebilirler.

https://www.torunoglutohum.com/slajlik-soya-fasulyesi-tohumu.html

https://www.torunoglutohum.com/cayir-mera-karisimi-cayir-mera-tohumlari.html

Silajlık Soyanın Küçükbaş Hayvan Beslenmesindeki Önemi

Silajlık soya, küçükbaş hayvan beslenmesinde yüksek kaliteli bir kaba yem kaynağı olarak önemlidir. Soya bitkisi yüksek protein içeriği, enerji değeri, lif oranı ve sindirilebilirliği açısından beslenme rasyonlarında değerli bir bileşendir. İşte silajlık soyanın küçükbaş hayvan (koyun ve keçi) beslenmesindeki başlıca avantajları:


Tiftik keçisi damızlıkları ingiliz sömürgecilere Balta Limanı Anlaşmasıyla İngilizlere verilmesi sonucu 20 yılda ingilizler götürdükleri Tiftik Keçilerine çoğaltıp Osmanlının elindeki Tiftik Hammadde tekelini kırmışlardır. Tiftik kumaşı üreten tüm İç Anadolu bölgemizdeki , dokuma tezahlarının iflas edip kapanmasına yol açmıştır. Bizi dokuma sektörümüz ingiliz makine dokuma sanayisi ile başedememiş büyük bir yıkıma yol açmıştır . Bu durum ekonomik yönden Osmanlının çöküşünü hızlandırmıştır.

Bülent Ecevit koalisyon hükümeti döneminde ülkeye çağrılan , Bakan yapılan Kemal Dervişden cesaret alan İMF para fonunun ilk dayatmalarının en başında Tiftik araştırma enstitünün kapatılmasını istemişlerdir ve acı şekilde Tiftik keçisi üzerine önemli araştırmalar yapan Tiftik araştırma Enstitümüzü kapattırmışlardır. Batı emperyalizmi Türklerin Tiftik Keçisi yetiştiriciliğinde tekrar atağa geçmesinden korkmuşlar ve amaçlarına ulaşmışlardır. İç Anadolu bölgemizde tekrar inadına Tiftik keçisi yetiştiriciliğini hızla teşfik etmeliyiz . Tiftik kumaşı üreten fabrikalar kurarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerlerimizin elbiselerinin Tiftik kumaşından üretilmesi sağlanmalıdır. Bilindiği üzere Tiftik Kumaşı kışın sıcak , yazın da insanı serin tutar ayrıca alerjik etkenlere yol açmaz . Bu proje tüm İç Anadolu bölgemizde Tiftik üreticisini ve tüm bölgenin zenginleşmesini sağlayacaktır. Hain proje  ile kapatılan Tiftik Araştırma Enstitümüzün yeniden açılması sağlanmalıdır. Ayrıca yurtdışında Tiftik Keçileri islah edilerek verimleri arttırılmıştır. Bu yüksek verimli Tiftik keçileri ithal edilip TİGEMlerimizde çoğaltılarak İç Anadolu çiftçisine dağıtılmalıdır .

30 - 31 Ocakta Ankara'da yapılan 4. Tarım şurasında Tiftik Keçimiz ile ilgili gündeme getirdiğimiz projemiz bu konuyu tarım şurasında hem gündeme getirdim hem de Tarım bakanlığı yetkilierine dosya halinde ilettim.

Torunoğlu Tohumculuk 
Veteriner Hekim Cengiz Torun 
0532 266 40 41 - 0322 239 88 08


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara