Ulusal süt konseyi tarafından çiğ süt fiyatı 17,25 tl olarak açıklanmıştır. Bu açıklanan süt fiyatı süt üreticisi çiftçileri memnun etmekten uzaktır. Bu açıklanan süt fiyatı süt mandıralarını memnun eden bir durumdadır . Çiğ süt fiyatları çiftçinin aleyhine baskı altına alınması gelecekteki süt üretimini tehlikeye atmaktadır , bu gidişle yakın bir gelecekte süt sanayicileri Türkiye'de işleyecek çiğ süt bulamayacaklardır. Herhalde çiğ sütü Bulgaristan'dan İthal edeceklerdir.Keseri tek taraflı yontmak süreci dikkat çektiğimiz noktaya doğru götürecektir.Süt sektöründeki kazancı süt saneyicileri süt üreticisi cefakar köylülerimizle adil şekilde paylaşmak zorundadırlar .
Açıklanan bu fiyata Türkiye genelinde bir kısım mandıracı ve süt toplayan firmalar uymamaktadır. Çiftçinin ürettiği çiğ sütü daha aşşağı fiyatlara satın almaktadırlar hatta Adana Karaisalıya bağlı Beydemir Köyünde sohbet anında yeni öğrendiğim fiyat 12 tl dir. Bu fiyatlara süt toplanmasının önüne geçilip cezai müeyideler uygulanmalıdır. "Açıklanan süt fiyatlarına uymayan mandıralara ve süt toplayan firmalara karşı cezai yaptırımlar uygulanmalıdır" Herşeyden önce zor şartlarda üretim yapan cefakar çiftçilerimizin üretim şevki kırılmamalıdır. 30 - 31 Ocak 2025 de Tarım Şurasına delege olarak Torunoğlu Tohumculuk adına katıldım. Bu besleme programını şurada gündeme getirdim kayıtlara geçirilmesini sağladım , ayrıca Tarım ve Hayvancılığın birçok konusunuda gündeme getirdim .Burada gönül isterki ulusal süt konseyi 2025 yılında çiğ süte daha iyi bir fiyat açıklasın.
Cumhurbaşkanımız ; Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve
Sayın Tarım Bakanımız ; İbrahim Yumaklı süt sorununa vakit çok geç olmadan el koymalıdır.
Çiftçiyi ayağa kaldıracak üretilen sütün maaliyetini azaltacak karlılığı ciddi şekilde artıracak bir projeden bahsedeceğim.
Bilindiği üzere yemin 2 bileşeni vardır.1.si protein ,2.si enerjidir . Sulu arazisi olup silajlık soya ve silajlık mısır ekme imkanı olan hayvancılık yapan çiftçilere biz Torunoğlu Tohumculuk olarak bu 2 yem bitkisinin öncelikle ekilmesini tavsiye etmekteyiz.Silajlık soyada %18 ve üzerinde hamprotein bulunmaktadır . Süt veren bir büyükbaş hayvana 10 kg ve üzeri soya silajı verildiğinde soyadan protein karşılanmış olur.Ayrıca 10 kg ve üzeri mısır silajı verildiğinde mısırdanda enerji temin edilmiş olunur.İnek başı 100 gramda bu karışıma mineral madde ilave edilir.Bu şekilde bir besleme programıyla süt üreticisi çiftçi %80 en az kesif yemden , fabrika yeminden kesin olarak kurtulmuş olur . Dolayısıyla süt üretimi yapan çiftçi yüksek yem fiyatlarından kurtulduğu için daha çok kazanca ulaşır ve mutlu olur. Sonuç olarak kazancı artan süt üreticisi hayvancılık yapması sürdürülebilir olması bu yöntemle garantiye alınır çiftçilerimizin ineklerini kestirmelerinin önüne geçilmiş olunur.
Tarım şurasında konuyla ilgili gündeme getirdiğim öneri şu şekildedir:
TİGEM’lerimizde yem bitkisi ekimi yapılıp yem bitkisi üretme imkanı olmayan çiftçilere dağıtılmalıdır. Bilhassa Silajlık Soya ekilip , Soya Silajı yapılarak çiftçilere dağıtılmalıdır. Silajlık soya hayvancılık yapan çiftçileri %80 oranında yem masrafından kurtarır. Yemin 2 bileşeni vardır . 1,si protein , 2,si enerjidir. 1 büyükbaş hayvana 10 kg ve üzeri soya silajı verildiğinde soyadan protein alınır , 10 kg ve üzeri mısır silajı verildiğinde mısırdan da enerji alınır , 100 gramda hayvan başı mineral madde ilave edilir , bu şekilde bir beslenme programıyla çiftçi yemden %80 oranında kurtulmuş olur. Çiftçilerimiz silajlık soya ile yüksek yem maaliyetinden kurtulmuş olurlar. Tigemlerimizin yem bitkisi üretip çiftçilerimize satış yapması hayvancılığımız açısından büyük önem arzetmektedir.
https://www.torunoglutohum.com/slajlik-soya-fasulyesi-tohumu.html
Yukarıdaki linkten silajlık soya tarımı ve üretimi hakkında detaylı bilgi alınabilir.
Torunoğlu Tohumculuk , Veteriner Hekim Cengiz Torun
0532 266 40 41 - 0322 239 88 08
Süt üretimi, hayvancılık sektörünün en önemli alanlarından biri olsa da çeşitli zorluklarla karşı karşıyadır. İşte süt üretimindeki başlıca zorluklar:
Tüm bu zorluklar, süt üreticilerinin sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, teknolojik yatırımların artırılması, yem maliyetlerinin düşürülmesi ve devlet desteklerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
17.02.2025