Tarım’da 2016 üretim yılında çiftçiye ödenecek destekler belirlendi. 2016 tarım destekleri | Gübre ve Mazot Desteği, Hayvancılık destekleri, Fark Ödemesi(Prim) Sertifikalı tohum ve fidan destekleri
Resmi Gazete’nin 5 Mayıs 2016 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre 2016 tarım destekleri şöyle:
1- Gübre ve Mazot Desteği: 2016 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere dekar başına 11 lira mazot ve gübre desteği verilecek.
2- Fark Ödemesi(Prim): Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında belirlenen havzalarda, 2016 yılı ürünü; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerinde tarımsal veriler ve uydu görüntüleri, zeytinyağında tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek olan verim değerlerine göre, pamukta yurt içinde üretilip sertifıkalandırılan tohumları kullanma şartı aranarak, destekleme ödemesi yapılacak. Kilo başına yapılacak prim destekleri şöyle:
Yağlık ayçiçeği: 40 kuruş. Sözleşmeli üretim yapanlara 6 kuruş ilave destek ödenecek.
Kütlü Pamuk: 75 kuruş
Soya Fasulyesi: 60 kuruş.Sözleşmeli üretim yapana ilave 3 kuruş.
Kanola: 50 kuruş,sözleşmeli üretim yapanlara ilave 4 kuruş.
Aspir:55 kuruş sözleşmeli üretime ilave 9 kuruş.
Dane mısır: 2 kuruş
Buğday,Arpa,Yulaf,Çavdar,Tritikale: 5 kuruş
Çeltik:10 kuruş
Kuru fasulye,nohut ve mercimek: 30 kuruş
Zeytinyağı: 80 kuruş
Çay:13 kuruş
3- Hayvancılık destekleri:
Hayvancılık desteklerinde temel destek buzağı üzerinden verilecek.Programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı ve malak başına 350 lira, soy kütüğüne kayıtlı buzağı ve malak başına 500 lira ödenecek. Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ilave 50 lira ödenecek.
Çiğ süt: Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ödenecek prim belirlenecek. Sözleşmeli üretim yapmayanlara prim ödenmeyecek. Çiğ sütü, süt tozuna dönüştüren üreticiler de desteklemeden yararlanacak.
Besi hayvanı desteği: Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş, besi süresini tamamlamış erkek sığırların (manda dâhil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere 1 -300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 lira destek verilecek.
Çoban desteği: Küçükbaş hayvancılık yapanlara, 250 ve üzeri(koyun-keçi) anaç hayvan varlığına sahip iseler yılda bir kez 5 bin lira çoban desteği verilecek.
Koyun-Keçi: Damızlık koyun ve keçi yetiştiricilerine, damızlık koyun ve keçi birliklerine üye, hayvanları kayıt sistemine kayıtlı üreticilere hayvan başına 25 lira ödenecek. Tiftik keçisi yetiştiricilerine, elde ettikleri tiftiği Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatiflerine, Damızlık koyun ve keçi birliklerine satanlara kilo başına 22 lira destek ödemesi yapılacak.
Arı Desteği: Arı Yetiştiricileri Birliği’ne üye yetiştiricilere kovan başına 10 lira destek ödenecek.
Yem Bitkileri Desteği: Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri eken üreticilere, yapay çayır mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için dekar başına destekleme ödemesi yapılacak.
Yonca: Sulu alanda üretim yapanlara dekar başına yılda 60 lira, kuru alanda yonca üretenlere dekar başına yıllık 35 lira destek ödenecek.
Korunga: Dekar başına yıllık 35 lira ödenecek.
Tek yıllık yem bitkileri: Dekar başına 40 lira ödenecek
Silajlık tek Yıllıklar: Dekar başına 55 lira
Silajlık mısır(sulu): Dekar başına 90 lira
Silajlık mısır (kuru): Dekar başına 45 lira.
Yapay-çayır-mera: Dekar başına 150 lira
Patates siğili görülen alanlarda yem bitkisi eken çiftçilere bu desteklere ilave olarak yüzde 50 daha fazla ödeme yapılacak.
Bombus Arı Desteği: Koloni başına 60 lira.
Hastalıktan Ari İşletme Desteği: Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine hayvan başına 200 lira ödeme yapılacak. Ancak, ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar 200 lira olacak, 501 baş ve üzeri bölümü için hayvan başına 100 lira ödenecek.Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına 60 lira ödenecek.
4-Sertifikalı tohum ve fidan destekleri
Yurtiçi Sertifikalı Tohum kullananlara dekar başına yapılacak destek ödemesi şöyle:
Buğday,Arpa:8.5 Lira
Yonca,Yer fıstığı: 15 Lira
Tritikale,Yulaf,Çavdar: 6 Lira
Çeltik: 8 lira
Nohut,Kuru Fasulye,Mercimek,Soya fasulyesi: 20 lira
Susam,Kanola,Aspir: 4 Lira
Patates:80 lira
Korunga,FiğYem Bezelyesi: 10 lira
Orjinal ve üstü tohumluk kullananlara yüzde 50 daha fazla destek verilecek.
Yurtiçi Sertifikalı Fidan desteğinde dekar başına destek şöyle:
–Bodur meyve ve türleri ile bahçe tesis edenlere standart fide için dekar başına 150 Lira, sertifikalı fidan kullananlara dekara 400 lira ödeme yapılacak.
— Yarı bodur meyve ve türleri ile bahçe tesis edenlere standart fide için dekar başına 150 Lira, sertifikalı fidan kullananlara dekara 350 lira ödeme yapılacak.
— Bağ, zeytin ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisinde standart fidan için dekara 100 lira,sertifikalı fidan kullananlara dekara 280 Lira ödenecek.
— Aşılama ile çeşit değiştirmede sertifikalı fidan kullananlara dekar başına 250 lira ödeme yapılacak.
— Virüsten ari fidanla bahçe tesis edenlere standart fidan için dekara 50 lira, sert,fikalı fidana 100 lira ilave ödeme yapılacak.
— Sertifikalı çilek fidesi kullanarak üretim yapanlara dekar başına 350 lira destek ödenecek.
— Antepfıstığı anacı ile bahçe tesisinde standart fidan için dekara 100 lira,sertifikalı fidan kullananlara dekara 280 lira ödenecek.
— Patates siğili görülen alanlarda ve güvenlik kuşağında fidan kullanımına hem standart hem de sertifikalı fidan için dekara yüzde 50 daha fazla ödem yapılacak.
— Sanayiye yönelik fidan çeşitlerinde sertifikalı fidan ile bahçe tesisi edenler yüzde 50 hibe desteği verilecek.
— Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için sertifikalı fidan kullanımında dekara 100 lira destek sağlanacak.
2016 Yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere ilişkin karar (PDF)
23.06.2016