Türkiye'nin Et Sorunu Nasıl Çözülür ?

Türkiye'nin Et Sorunu Nasıl Çözülür ?

Türkiye’nin et sorununun kısa yoldan çözüm önerimiz.

--Et ithalatına ve kesimlik dana ithalatına gerek kalmadan Türkiye’nin kendi dinamikleri ile et sorununu çözebilecek imkanlara sahiptir.
-- Anaborapi Piemontese boğa spermasıyla suni tohumlama yaparak kalıcı olarak çözeriz.

--Türkiye’nin dişi inek varlığı nın %20-25 ni Anaborapi  Piemontese boğa spermasıyla suni tohumlama yaparak kökten çözeriz.


 ­--Biz Torunoğlu Tohumculuk – Veteriner Hekim Cengiz Torun olarak uyguladığımız bu proje ile 2,5-3 yılda Türkiye’nin et sorununu tamamen gündemden çıkarabiliriz.

 

--Çiftçi bir danadan aynı bakım ve beslemeyle 1,5 dana eti  ( %50 ) üretir çiftçi daha çok kazanır

--Dolayısıyla fazla üretilen et nedeniyle, et ciddi şekilde ucuzlar.

--Türkiyemiz kısa sürede et ihrac eder bir noktaya gelir ayrıca kesimlik dana ihrac eder noktaya da gelir.
--Etlerin en iyisi , etlerin en kalitelisi , etlerin en kalitelisi hangisi , en yumuşak et hangi hayvanın en yağsız et en yüksek protein içeren et gibi soruları çiftçiler , tüketiciler sormaktadır. Bu soruların tamamı için cevap Piemontese etidir . Piemontese etinden daha mükemmel , daha harika , daha leziz , daha yumuşak , daha olağanüstü bir et mevcut değildir.

--Aynı zamanda Türk milleti dünyanın en kaliteli etini tüketmiş olur.Bilindiği üzere dünyanın en kaliteli eti Piemontese etidir. Bedensel ve zihinsel yönden insanlarımızın sağlıklı beslenebilmeleri için et tüketimi çok önemlidir.Bilhassa çocuklarımızın zeka gelişimi için en doğal protein kaynağı olan et tüketmeleri yaşamsal bir öneme sahiptir.
--Bu projede herkes kazanmaktadır , kaybeden kimse kesinlikle bulunmamaktadır.


--Bunun için sadece 2,5-3 yıla ihtiyacımız vardır

--Türkiye nin uzun yıllardır kronikleşmiş et açığını bu proje ile çözeriz.
--Nasıl mı?
--Bu gün suni tohumlama yaptığımız bir dişi inek 9 ay sonra doğum yapar.Bu ırkta besi süresi en fazla 14-16 aydır.Tohumlamadan 25 ay sonra erkek danalar kesime gelir. Anaborapi Piemontese erkek danalarında karkas et verimi 14-16 aylıkken 450-460 kg dır.Et randımanı %69 -73 tür.Hiç bir sığır ırkı bu verime ve et randımanına asla ulaşamaz.Suni tohumlamadan ürettiğimiz erkek danalarda 1.nesilde ( F1 ) de 14-16 aylıkken melez danalar 400-420 kg karkas etlere ulaşmaktadır.Et randımanı %66 - 68 düzeyindedir.Türkiyede bu rakamlara sayısız çiftlikte ulaştık.Diğer sığır ırklarında besi süresi ortalama 20-24 aydır. Anaborapi Piomontese de besi süresi 14-16 aydır.Daha kısa sürede besi danalarında daha fazla et elde edilmektedir.

--Doğan dişi danaları Anaborapi Piemontese suni tohumlaması yapa yapa ana hatlarıyla 3.kuşakta safa ulaşılır.-- Anaborapi Piemontese eti dünya nın en kaliteli ve en sağlıklı etidir. Yağsız yumuşak leziz bir ettir . Kolestrolü çok düşüktür . Kolestrol bakımından kılıç balığından daha düşük kolestrolü vardır . Yine derisi alınmış tavuk etinden daha düşük kolestrolü vardır . Ayrıca hindi etinin yarısı kadar kolestrole sahiptir. Et sorununun çözümü için kesilikle et ithalatına ve kesimlik dana ithalatına lüzum yoktur. Yabancı ülkelere döviz vermeye de gerek yoktur .

--Bir veteriner hekim olarak 34 yıldır bu ırk üzerinde çalışıyorum bugüne kadar onbinlerce Anaborapi Piemontese sperması ile yavru ürettim Türkiye’de birçok çiftlikte bu ırkın üretimini yaptırıyorum. Çift kaslı olan bu sığır ırkında myostatin geni nedeniyle çift kas şekillenmiştir. Anaborapi Piemontese sığırları çok dayanıklıdır tırnak yapısı çok güçlüdür dağlarda meralarda sorunsuz otlayabilir .Mera hayvancılığına ve kapalı ahır yetiştiriciliğine son derece uygundur. Tüm sığır ırklarına melezleme yapılır.Sadece küçük cüsseli jersey gibi sığırlara melezlemeyi tavsiye etmiyorum.
--2000 Yılında Ağrı Eleşkirtte Anaborapi Piemontese suni tohumlama projesi yaptık. O projede büyük başarı sağlanmıştır . Burada en önemli şey kullanılan Piemontese spermalarının italyan kökenli olması gerekmektedir , çünkü bunun ana vatanı İtalya’dır. Dünya’da sahip olduğu Piemontese boğalarının progeni ( yavru ) testinden geçirebilen tek kuruluş Anaborapi’dir . Bu kuruluş 400 bin civarında dişi Piemontese inek varlığına sahiptir . Yine Anaborapi kuruluşunun Anaborapi Piemontese sperma ürettikleri yüzlerce üstün genetik özelliğe sahip progeni (yavru ) testten geçmiş Anaborapi Piemontese Boğaları mevcuttur .2017 yılında uluslararası Anaborapi Piemontese şovuna ( fuarına ) çiftçilerimizle beraber katıldım burada yaptığımız incelemelerde gördükki dünyanın en iyi etçisi Anaborapi Piemontese ırkıdır.
--Türkiye’ye dünya’nın bazı ülkelerinden progeni ( yavru ) testinden geçmemiş vasıfsız Piemontese spermaları girmektedir. Bu vasıfsız , Piemontese spermalarından çiftçilerimiz bugüne kadar hiçbir sonuç alamamıştır ve başarısız olmuşlardır. Tarım Bakanlığı progeni ( yavru ) testinden geçmemiş Piemontese sperması girişlerine izin vermemelidir.Bu projenin başarılı olabilmesi için suni tohumlama yapacak çok sayıda dişi ineğe ihtiyacımız vardır . İneklerin kesime gitmemesi gerekir.O nedenle köylünün ürettiği süte enflasyon üstünde ve girdi maaliyetlerini göz önünde bulundurarak iyi fiyat verilmelidir . Bugüne kadar köylünün sütüne köylüyü kurtaracak ve onu memnun edecek bir fiyat verilmemiştir . Bu durumda Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımız süt fiyatlarına müdahale etmelidir.
--Süt üreticisi köylülerden oluşan , yeni bir komisyon kurulup süte gerçekçi bir fiyat vermelidir.
--Devletimiz eskiden olduğu gibi tekrar çiğ süt alımına başlamalıdır.Devletimiz her ilde süt alım merkezleri kurmalıdır. Her bölgede kendi bünyesinde mandıra ve süt fabrikaları kurmalıdır. Böylece süt piyasasında çiftçi lehine dengeyi ancak devlet sağlayabilir.
--Tarım Bakanlığı yem bitkileri ekilişlerine vermiş olduğu desteği ciddi şekilde arttırmalıdır.
--Ayrıca devletimiz her bölgede kendi bünyesinde çiftçilere ucuz yem üretip dağıtan yem fabrikaları kurmalıdır.
--Bu duruma nasıl geldik? Bu çıkmaza nasıl sürüklendik? 1950 yılından sonra bilinçsizce kendi yerli milli sığır ırklarımız sistematik olarak vahşi melezleme yöntemiyle yabancı sığır ırklarına dönüştürülmüştür. Ülkemize uygun olmayan meralarımıza ve dağlarımıza adapte olamayan holstein , simental , montofon vb. sığır ırklarına çevirdik. Bu kaçınılmaz sona ulaştık ve bataklığa saplandık . Kendi et ihtiyacını üretemeyen bir durumdayız şuanda . Et ve canlı hayvan ihracatçısı Türkiyemizi ithal hayvan ve ithal et açık pazarına çevirdik. Avrupa’nın sığır çöplüğü haline geldik.
--Yerli ve milli hazine değerindeki sığır ırklarımız Güney Anadolu Kırmızısı , Boz Irk , Yerli Kara , Doğu Anadolu Kırmızısı , Zavot Sığırı ve Güney Sarısı sığır ırklarımız ivedilikle çoğaltılıp , yok olmadan köylülerimize dağıtılmalıdır. Bu yerli güzide sığır ırklarımızın spermaları üretilerek yerli ırklar kendi ırkına ait spermalarla suni tohumlama yapılmalıdır . Eski günlerde olduğu gibi çiftlikleri kurulmalıdır. Türkiye’nin et sorununu uzun vadede kalıcı olarak yerli sığır ırklarımız çözecektir.
--Türkiye’nin mevcut et sorununu Angus damızlık düve dağıtarak çözüleceği yönünde yanlış bir kanaat oluşmuştur.Angus geleneksel Türk Hayvan yetiştiriciliğine uygun olmayan bir sığır ırkıdır.Kontrolü zor , asabi bir sığır ırkıdır . Eti Türkiye’de ki mevcut sığır ırklarının etlerine göre daha kalitesizdir. Yağlı Türk damak tadına uygun olmayan bir yapısı mevcuttur. Mezbahaneler ve kasaplar tarafından diğer sığır ırklarına göre daha düşük fiyatlara kesilmektedir . Angus sığırı , Angus damızlık sığır dağıtımı bu ülkemizin et sorununu kesinlikle çözmeyecektir , bugüne kadar onlarca yıldır Türkiye’nin hayvancılıktaki enerjisi Angus ile boşa heba edilmiştir.
--Ülke genelinde Piemontese boğa sperması ile suni tohumlama teşvik edilmelidir , suni tohumlamadan doğan buzağılara fazladan destekleme verilmelidir.
--TİGEM’lerimize İtalya’dan Piemontese damızlık üreticisi olan Anaborapi Kooperatifinden damızlık dişi hayvanlar getirilmelidir. TİGEM’lerimizde çoğaltılarak halka dağıtılmalıdır .

--İtalya Anaborapi Kooperatifinden özel sipariş ile Anaborapi Piemontese Embriyosu getirilip TİGEM’lerde uygulanmalıdır.Boğa kullanımının imkan dahilinde önüne geçilmelidir.Bilhassa Doğu Anadoluda bağzı kişiler tarafından ticari amaçlı boğa kullanılmaktadır.Birçok hayvansal hastalığın yayılmasına sebep olan bu tür işlere ( ticari boğa çekimi ) yönelen kişilere mani olunmalıdır , suni tohumlama teşfikleri ciddi şekilde arttırılmalıdır.
-- Yerli sığır ırklarımız Güney Anadolu Kırmızısı , Boz Irk , Yerli Kara , Doğu Anadolu Kırmızısı , Zavot Sığırı ve Güney Sarısı sığır ırklarımızda kendi ırkından saf boğalar kullanarak melezleme yapılmadan üretimi teşvik edilmelidir. Yerli sığırlarımızı başka ırklarla suni tohumlama yapmaktan uzak durmalıyız çünkü yerli sığırlarımızın sayısı çok azaldı , genetik geleceği tehdit altında olduğu için başka sığır ırkları ile suni tohumlama yapılmasına izin verilmemelidir ve bu Yerli sığır ırklarımızda ciddi seleksiyon yapmalıyız . Bu şekilde verimleriniz yükseltebiliriz.

Anaborapi Piemontese boğa spermasıyla Türkiye’nin mevcut inek varlığının %20 – 25 ini kapsayan suni tohumlama uygulamasıyla Anaborapi Piemontese sperması kullanarak kesin olarak 2,5 – 3 yılda et sorununu birdaha hiç konuşmamak üzere gündemden çıkarabileceğiz.
Anaborapi Piemontese suni tohumlama projesi konusunda 34 yıllık yaptığım çalışmaları aşşağıdaki web sitemize koydum.
Detaylı Bilgi için bu web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

 

       https://www.piedmontesebogaspermasi.com.tr/

                 Saygılarımla
                   Veteriner Hekim Cengiz TORUN
Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Dernek Başkanı
            Adana Veteriner Hekimler Odası Eski Başkanı
    Çukurova Piemontese Sığır Yetiştiricileri Dernek Başkanı
                      Torunoğlu Tohumculuk

             https://www.torunoglutohum.com/
                Cengiz Torun  0532 266 40 41

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis
Online Alışveriş Hemen Ara