Hayvan Pancarı

Hayvan Pancarı Tohumu ve Yetiştiriciliği

Hayvan pancarı yumrulu bir yem bitkisidir. Yumru ve yapraklardan oluşur. Yem bitkisi olarak asıl ağırlığı yumrular teşkil eder. Hayvan pancarı görüntü olarak yem şalgamını andırsada; yem şalgamında asıl ağırlıklı kitleyi yaprak, hayvan pancarındaysa asıl kitleyi yumrular oluşturur.

Yem şalgamı şekersiz, hayvan pancarı şekerli bir yem bitkisi çeşitidir. Hayvan pancarı yem bitkisi çeşiti olarak şeker pancarına çok benzer. Hayvan pancarı tarımı ülkemizde sınırlı miktarda yapılmaktadır.

Hayvan pancarının Latince ismi: Beta Vulgaris Var Rapacea'dır.

Hayvan pancarı tek yıllık bir yem bitkisidir. Nemli ve serin iklimleri sever. Beta Vulgaris Var Rapecea her toprakta yetişmekle beraber, tuzlu topraklara ekilmemelidir.

Hayvan pancarı tohumundan dekara ortalama 2 kg tohum ekilir.

Hayvan pancarı ekim zamanı Mart- Nisan aylarıdır. Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde Sonbaharda ekim yapılabilir. Hayvan pancarı tohumu sıra aralığı 50-60 cm, sıra üzeri ise 30-35 cm olmalıdır. Ekim derinliği 2-3 cm'dir.

Hasat; Yazlık ekim yapıldıysa soğuk havalardan önce elle ve sökme aletleriyle yapılır. Kışlık ekim yapılan durumlarda ise Mart-Nisan ayında hasat edilebilir. Hayvan pancarının yaprakları da beslemede kullanılabilir.

Hayvan pancarı hayvan beslemede birçok avantaj sağlamaktadır. Sütteki yağ ve protein oranını arttırdığı için sütün kalitesi ve fiyatı yükselir. Lezzeti dolayısıyla hayvanlar severek tüketir, hazmetme sorunu yaşamazlar. Diğer yemlere göre hayvana sağladığı enerji yüksektir, sindirim sisteminde güçlendirici etkisi vardır. Kesif yemden tasarruf sağlayarak yetiştiricisine ayrıca destek sağlar. Dekardan en yüksek besin maddesi ve süt verimi yemlik pancardan alınır.

Aşırı hayvan pancarı tüketimi hayvanlarda böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açar. Hayvan pancarı mutlaka kaliteli kuru otla beraber geviş getiren hayvanlara yedirilmelidir. Hayvan pancarı parçalama makinaları parçalamada kullanılmaktadır.

Hayvan pancarı besin değerleri göz önüne alınarak rasyonlarda büyükbaş hayvanlara yedirilir. Küçükbaş hayvanlara hayvan pancarı verirken dikkatli olmak gerekir. Doğru olan koyun, keçiye pancar vermemektir.

Bir günde verilebilecek azami miktarlar : 
(Yemlik pancarlar hayvanların yiyebilecekleri şekilde parçalanarak verilmelidir.)

Süt İnekleri 30 – 35 kg.

Besi Koyunları 4 – 5 kg.

Yaşlı Besi Sığırları 40 – 50 kg.

Gebe Koyunlar 2 – 2,5 kg

Hayvan pancarı desteklemesi olan bir yem bitkisidir. Yemlik hayvan pancarı dekardan ortalama 15-20  ton hasat edilir.Hayvan yemi olarak düşük maliyete üretilmektedir. Sorun uzun zamanda hasata gelmesidir.

Hayvan pancarı tohumu Torunoğlu Tohumculuk'ta satılmaktadır. Hayvan pancarı tohumu fiyatları hakkında bilgi ve sipariş için arayınız.
-0 322 239 88 08

-

Online Alışveriş Hemen Ara