Amarant Tohumu
Anavatanı Güney Amerika'dır. Amarant bitkisi kurak bölgelerde kıraç arazilerde naz etmeden yetişir.Diğer kültür bitkilerine nazaran ısıya sıcağa karşı oldukça dirençlidir.
Gelişimini kuru hava şartları yavaşlatsa da sulama ve yağmurla tekrar diriltilebilir. Dona hassasiyeti vardır.Erken ve geç donlardan etkilenir, don tehlikesi atlatıldıktan sonra ekimi yapılmalıdır. Çok fazla toprak seçiciliği yoktur.
Ekimi mibzerle yapılabilir. Amarant tohumu dekara 100-250 gr arasında kullanılır. Sıra arası 15-70 cm süre üzeri 2-25 cm olacak şekilde tohum atılır. Tohum derinliği en fazla 2 cm olmalıdır. Derine kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Hasadı 75-140 gün arasında yapılır. Dekardan 500 kg ürün hasat edilir. Slaj olarak hasat edilip kaba yem bitkisi olarak da verim sağlanabilir. Slaj hasadı mısırla aynıdır. Hasat neticesinde 20 ton/ da verim elde edilir.
Amarath içerdiği az kalori, protein, diyet lifi ve mineralleri sebebiyle insan beslenmesinde çok önemli bir kaynaktır. Bunun yanında Amarath yapraklarında A ve C vitamini, kalsiyum, manganez, ve folat bulunur. Gluten içermez, glutensiz ürünler üretiminde kullanılır.
Yüksek lif ve protein değerine sahip olan ve diğer gıdalarla karıştırılarak tüketilen bu tahıla alternatif tıpta da yer verilmiştir.